5 Jun 2015

Išvyka į Stevns Klint

Šiandien yra Danijos Konstitucijos diena. Ne bet kokia, o šimtmečio jubiliejus. Konstitucija ypatinga tuo, kad 1915aisiais, lygiais prieš šimtą metų buvo suteikta teisė balsuoti moterims. Ta proga Danijoje penktadienis buvo pusiau nedarbo :) Tad Justui pusdienį padirbėjus iš namų, mėgaudamiesi PAGALIAU geru oru, apie pietus griebėme savo NAUJĄJĄ MAŠINYTĘ Toyota Yaris Verso ir lėkėm piečiau nuo Kopenhagos, kur aptikome vieną iš UNESCO paveldo objektų - Stevns Klint uolas prie jūros.






Vietovė ypatinga kaip geologinis objektas ir šiaip labai gražu, kone Italijos Rivjera :) Atvykus yra aikštelė vaikams ir piknikams, čia užkandome (pastebėjom, kad visose poilsio vietose populiaru atsivežti savo pikniko krepšius ir užkąsti, o ne pavalgyti kavinėje, jų nėra beveik), tada tokiais stačiais laiptais galima nusileisti prie pat jūros, ant kranto paliekant bažnytėlę:



























Paskui vėl užkilome viršun ir užsukome į nediduką muziejų, skirtą šiai vietai. Jame didžioji dalis eksponatų buvo apie senuosius vietovės gyventojus - kaip jie gyveno, kaip rengėsi, kaip išnaudojo uolienas naudingiems dalykams.. Vaikams itin patiko vaikų kampas su dinozaurais.


















Buvo galima pajūriu einant nueiti apie 20 km į vieną bei kitą pusę aplankant kitus šalia esančius objektus - vietą, kur stebimi paukščiai, švyturį ir Šaltojo karo muziejų. Mes su vaikais tiek eiti nesiryžome, bet Šaltojo karo muziejų kitam vizitui pasilikome, nes tikrai pravažiuojant atrodė įspūdingai ta beveik poros kilometrų teritorija, bet jau vakaras buvo, o tokiai vietai bent pusdienio reikia, tad tikiuosi dar šį įrašą papildyti ten apsilankius.

Kadangi viena iš vietovės temų yra ta, kad kadaise nukritus asteroidus išnyko dinozaurai (šioje vietoje uolose yra tam tikras sluoksnis, kurio tyrinėjimai tą įrodo), tai visą kelią atgal Džiugas visaip bandė įsitikinti, kad gal vistik tie dinozaurai neišnyko - "O tikrai nukrito asteroidas? O tikrai visus išnaikino? O gal kuris nors spėjo pasislėpti? O gal vandenyje neišnaikino? Aš nenorėjau, kad išnyktų!.. "

PAPILDYTA (2015-07-27):

Po kurio laiko sugrįžome į Šaltojo Karo muziejų, bet reikės grįžti dar kartą, nes ekskursijoje su gidu dar nedalyvavome - ji ilga, trunka beveik dvi valandas, lendama į požemius ir t.t. KAi vaikai ūgtelės, dabar tiesiog pasivaikščiojome lauke.

Fortas yra unikali vieta - per Šaltąjį Karą Stevns fortas buvo pirmoji gynybos linija - Danijos ir visos NATO.






























1 comment:

Kristina said...

Kokie jus laimingi!! Ir vaikai kokie dickiai!!