10 Jun 2015

Atradimai ir įdomybės (1)

Gyvename čia mėnesį, norim nenorim stebim aplinką ir skaitom, iš to į galvą dedamės informaciją apie šalį ir žmones, kuri mums įdomi, gal bus įdomi ir kažkam iš skaitytojų. Pasistengsiu pildyti kartą per mėnesį. Kažkur tikrai galiu kažką suklysti, tad jei pastebėsite, rašykite komentaruose.

Labiausiai mėgstu šiuos tris leidinius anglų kalba:


O čia tinklapiai, kuriuose ieškau ką veikti aplink - Kopenhagoje, visoje Danijoje arba mūsų North Sealand regione (šiaurinė Sealand salos dalis):


Taigi šio mėnesio atradimai tokie:

Danija bendrai kaip šalis:


  • Šalis yra vien brangiausių pasaulyje, algos irgi didelės, tad to smarkiai nesijaučia, užtat danams užsieniuose viskas labai pigu. Be to, didžiuliai ir mokesčiai, bet danai tiesiog džiaugiasi, kad gauna puikią sveikatos apsaugą ir išsilavinimą savo vaikams.
  • Labai palanki aplinka ir sąlygos verslui pradėti ir jei tik turi idėją ir ja tiki bei nori tai paversti verslu, Danijos įstatymai nesudėtingai tai leidžia, nesudaro didelių biurokratinių trukdžių, kas neįtikėtina, nes biurokratijos ir taisyklių čia gana daug.
  • Danijos vėliava yra pati seniausia pasaulyje ir ji yra visur - prie namų (jei yra, privalo būti nuleista prieš saulėlydį ir pakelta prieš saulėtekį), ant keksiukų, pyragų, produktų pakuočių, yra puikiausias gimtadienio papuošimas ir t.t. Jei nori pasikabinti kitos šalies vėliavą šalia savo namų, turi gauti daug leidimų. Tad, mama, tavo duotą vėliavą kolkas kabinsim viduj :) Danijos vėliava čia yra tiesiog šventės simbolis, kaip Lietuvoj, tarkim, balionai vaikų gimtadieniuose, jei matai daug veliavėlių, reiškia šventė - gimtadienis, jubiliejus ar pan.

nuotr. šaltinis: en.wikipedia.org

  • Danai viena laimingiausių tautų dėl aukšto lygio ekonomikos, mažos bedarbystės, socialinių garantijų, kokybiško mokslo, dėl išsivysčiųsių energetikos, farmacijos verslų.. Ir, sakyčiau, dėl protingo santykio tarp darbo ir laisvalaikio. Mokesčiai yra dideli, bet užtat darbo savaitė - 37 valandų. KITA VERTUS keista, kad čia yra itin didelis skaičius vidutinio amžiaus vyrų savižudybių. Ir beje, berods, Danija perleido laimingiausios šalies titulą Australijai neitin seniai.
  • Gyventojų skaičius yra apie 5,5 mln., turi 7314km pajūrio ir 406 salas, šalies valdymas yra konstitucinė monarchija ir Danija yra seniausia pasaulyje monarchija, valdoma karalienės Margareth II. Man labiausiai patinka tas nesibaigiantis pajūris, kai kasdien gali netoli nuvykti vis į kitą puikų paplūdimį.
nuotr. šaltinis: http://sydkorea.um.dk/en/

  • Kaip ir britai, danai dievina savo karališkąją šeimą ir karalienę Margareth II. Jai balandį sukako 75eri ir jos gimtadienis yra viena didžiausių švenčių Danijoje. Karalienė pakankamai paprasta - nebijo apsipirkinėti su minimalia apsauga, yra iliustratorė ir dailininkė, iliustravusi danišką "Žiedų valdovo" knygos vertimą. Karalienė turi vyrą Henriką ir sūnus Frederiką ir Joachimą bei krūvą anūkų.
nuotr. šaltinis: http://www.hellomagazine.com/ 

  • Nepamiršta vaikų ir čia yra įspūdingas TIVOLI atrakcionų parkas Kopenhagoje bei Legolendas Billundo mieste, o muziejai turi dalį vaikams dažniausiai. Man dar fainas Bakken atrakcionų parkas Kopenhagoje, nes ten yra pramogų ir mažesniems, o atrakcionai tokie senoviniai, unikalūs. 
nuotr. šaltinis: http://www.kilti.lt/lektuvu-bilietai-i/bilundas/ 

  • Danija labai lygi šalis visom prasmėm, t.y. ir reljefo - aukšciausias "kalnas" tėra 170 metrų aukšcio. Tad važineti dviračiu tikras malonumas, bet mūsų rajone nepasakyčiau, kad labai lygu, prie pat namų netgi stūkso didžiausias šios (Sealand) salos kalnas :)
  • Čia yra labai žemas nedarbingumo rodiklis - didžioji dalis tautos dirba (tiek šeimos tėvas, tiek motina, nes juk lygybė:)) , o jų vaikai eina į ugdymo įstaigas nuo mažų dienų (motinystės atostogos, berods, 14 savaičių po gimdymo). Tad pirmą kartą gyvenime būti bedarbe ir dar čia, kur visi dirba, man tikrai nelengva psichologiškai. 

Danai - kokie jie, ką mėgsta, kuo gyvena: 


  • dažnai gyvena nesusituokę arba tai daro vėlesniame amžiuje. Vidutiniškai užgyvena 1,8 vaiko. Čia yra visiškai legalios tos paties lyties žmonių santuokos. 
  • Čia vyrauja tolerancija ir lygybė. Man atrodo, kad ir kai kuriems vyrams nepriimtinos stiprios, vyriškos, tvirtos. lygiavertės danės, todėl neretai matau vyresnių danų su jaunesnėmis azijietėmis. Ir šiaip ta lygybė turi įvairių niuansų, tarkim, vaikai nuo mažų dienų mokomi, kad visi yra lygūs ir tu negali būti geresnis už kitus. Pamenu savo mokyklos laikus, tai ta sveika konkurencija tik ir palaikė mano aukštą mokymosi lygį :) Na bet čia gal tik aš taip manau.
  • Danai tvarkingi, tokie viską sustyguojantys, besirūpinantys savimi, savo šeima, namais, tiek viduje, tiek išorėje, tas visur matyti, bent jau mūsų rajone. 
  • Jie labai mėgsta būti lauke. Laukan lenda daug ir dažnai - bėgioja, vaikštineja, tik saulei išlindus po žiemos jau tempiasi lauk visokius lauko baldus ir sėdi pledais apsisukę. 
  • Dažnas danas turi vasarnamį prie jūros, juos, beje, gali įsigyti tik danai ir ten leidžia ne tik vasaras, bet dažnai ir žiemas. Namukai dažnai būna be didelių patogumų, na kaip mūsų sodų nameliai. Užsieniečiai vasarnamius gali išsinuomoti, tai gana populiaru ivairioms šventėms ir panašiai.  
nuotr. šaltinis: http://justonesuitcase.com


  • Labai puoselėja aplinką, namie beveik neturi augalų, bet šalia namų turi visko ir labai rūpinasi, žoliapjovės-robotai skuta žolę praktiškai kasdien. 
  • Dievina plaukiojimą jūra - laiveliais ir jachtomis, kas mums, lietuviams, atrodo prabangos dalykas ir egzotika, jiems čia yra taip įprasta, kaip turėti dviratį. Kiekvienas arčiau jūros gyvenantis danas greičiausiai turės bent mažiuką laivelį, jiems tai jokia ne prabanga. Nesudėtinga išsilaikyti ir laivo vairavimo teises, ką Justas planuoja daryti, tik čia atsiranda nesusipratimų dėl kalbos - sudaromos grupės mokinių, dažniausiai danų, tad pradėdamas mokytis tu turi mokėti jau danų kalbos pagrindus, kad susikalbėtum su įgula ir jūroje nekiltų nesusipratimų.. 
nuotr. šaltinis: http://textgirl.dk/2011/08/rungsted-havn/ 


  • Dviračiai yra labiau transporto priemonė nei laisvalaikio leidimo būdas, ką jau ir pati supratau. Tad Vilniuje nesiūlykite man pasivažineti dviračiais :)
  • Danai užima pirmą vietą pasaulyje pagal pasitikėjimo vieni kitais indeksą - jie pasitiki visais, visur ir skirtingai nei lietuviai neieško visur įtartinumų :) 
  • Dar sako, kad danai nieko nebijo, nes viskam yra geltonoji kortelė (tai tokia kortelė, kurią turi kiekvienas legalus gyventojas, ja garantuojama socialinė apsauga, ligoninės ir t.t.). Kartais jie tik prisibijo imigrantų, nes “o ar mes vistiek gausime savo gerovės paketą? “ 
  • Šiaip jie vistik šiauriečiai ir yra uždaro būdo - nepuola į draugystes, gatvėje ar bare nepuola bendrauti su nepažįstamais, turi savo draugus praktiškai nuo darželio laikų, juos labai vertina ir naujų neieško. 
  • Danai yra žiauriai sportiška tauta - nuo darželinukų, minančių nemažą atstumą iki miško kasdien (panašu, kad net be pietų miego) iki senjorų su kalnų dviračiais, vaikščiojimo lazdomis ir jogos kilimėliais.Ir matyti, kad jie daro tai ne dėl to, kad reikėtų palaikyti gerą formą, o tiesiog jiems tai patinka. Net švenčių dienomis ir savaitgaliais danai atidirba savo sporto dalį ir tik tada imasi pramogauti arba tvarkyti savo aplinką. Man asmeniškai šalia jų norisi pasitempti, tad uoliai minu dviratį, suku lanką, plaukioju ir pabėgioju minimaliai. 
nuotr, šaltinis: www.zimbio.com


  • Šalis daro viską, kad sportui būtų kuo puikiausios sąlygos - darbo salės darbe, pigesni apsilankymai sporto klubuose, visur išvedžioti dviračių takai ir trasos miškuose ir t.t. O tarkim, prie pat mūsų namų yra aikštelė su treniruokliais, kur nusiskenaves QR koda patenkti į Youtube pamokėles, kaip jais naudotis. Išmėginsiu.
  • Technologiškai pakankamai išprususi tauta - paslaugos turi appsus, mobiliuoju telefonu mokėti galima net blusturgyje ar benamiui laikraščių prekeiviui, siųsti laiškus net neinant į paštą, o tiesiog viską padarant mobiliuoju, tik į dėžutę reikia įmesti ir pan.

Maistas (ir alus):


  • Visko čia yra, nieko netrūksta, danai mėgsta maitintis gana sveikai - daug mėsos ir daržovių. Todėl saldumynai - itin brangus malonumas. Mėsą labai mėgsta kepti lauke ant grilio.
  • Mėgsta danai alų, ne veltui turi didžiausius alaus "brandus", tokius, kaip Carlsberg bei Tuborg, kurie supirkę nemažai kitų pasaulinių alaus "brandų", tad čia tikra alaus valstybė ir danai panašu, kad tuo didžiuojasi alų gerdami laisvu metu subtiliai ir viešose vietose ir namuose. Beje, danai yra antroje vietoje Europos Sąjungoje pagal alaus daryklų skaičių žmogui (viena darykla 46 689 gyventojams), pirmoje - Lietuva (viena darykla - 40 711 gyventojų).
nuotr, šaltinis: http://www.sharesinv.com/ 


  • Parduotuvėse labiau verta pirkti iškart dėžę alaus, tarkim - už dvi pakuotes mažų skardinių Tuborg vieną kartą mokėjau tiek pat, kiek už dežę su 30 mažų dailių stiklinių buteliukų, dailiai sudėtų į dėžę.
  • Stipresniais gėrimais nespėjau pasidomėti, mačiau, kad vynai tikrai nepigūs, nors visokių yra, o dar stipresni mūsų kaip ir nedomina, o ir uošvis paliko lietuviškų pilną "barą” :) Įdomu tai, kad sendaikčių turguose “čierkelės” yra labai einama prekė, nors danai jau senokai nepraktikuoja stiprių gėrimų, nors anksčiau mėgdavo jais pradėti savo rytą :)
  • Trūksta labai varškės sūrelių. Jogurtų, pienų, kefyrų jie turi, tad šaltibarščius pasigaminam be vargo. 
nuotr. šaltinis: www.ve.lt


  • Kalbant apie tradicinius valgius, tai kažkur viena ausimi girdėjau, kad jie kažko tokio labai savito ir išskirtinio neturi (jei išgirsiu kažką naujo ta tema, parašysiu), tarkim vienu iš tipinių patiekalų jie laiko paprastą kiaulienos kepsnį su bulvėmis :) 
  • Na ir yra tikrai keistų dalykų jų mityboje, derinant saldų su nesaldžiu - silkė saldžiame padaže, fermentinis sūris su uogiene, juoda duona su šokoladu..Visi tie anyžiniai dalykai.. Bet dar nesu daug ragavusi. 
nuotr. šaltinis: http://www.firmajulegaven.dk/lakrids/


  • Kopenhagoje, beje, yra įsikūręs geriausias pasaulyje restoranas - Noma. Į jį reikia nueiti kartą gyvenime. Bet taupyti reikia gal pusmetį prieš :) Vienam žurnale skaičiau atsiliepimus apsilankiusiojo žurnalisto, tai vakarienė porai (maistas, gėrimai, užkandžiai ir arbatpinigiai) kainavo apie 1000 eurų. Beje, rašant šį tekstą, Noma prarado lyderio vietą ir dabar yra trečioje. 
nuotr. šaltinis: http://dinesen.com/story/noma-setting-scene-for-the-meal/ 

Įžymybės:


  • Vienas iš žymiausių Danijos žmonių - rašytoja Karen Blixen, parašiusi knygų apie Afriką, pagal kurias yra pastatytas ir žymus filmas "Out of Africa" su Meryl Streep ir Robertu Redfordu. Taip pat "Babetes puota" yra jos kūrinys. 
nuotr. šaltinis: www.movieposters.com


  • Žinoma, nepamirštamasis H.K. Andresenas su savo pasakomis bei P. Hoeg, parašęs "Panelės Smilos sniego jausmą" ir filosofas S. Kierkegaard. 
  • Iš muzikinių grupių - Eurovizijos laimėtojai Emmelie de Forest, The Olsen Brothers, visiems skardžiu balsu įsiminusi Aqua, mano mylimos Saybia ir Safri Duo.
nuotr. šaltinis: www.saybia4u.com


  • Danijoje, Roskildės mieste vyksta vienas labiausiai grandiozinių muzikos festivalių pasaulyje.
  • Iš Danijos kilęs žinomas režisierius Lars von Trier, kuriantis pakankamai drąsius filmus
  • Paminėtina aukšto lygio tenisininkė Caroline Wozniacki, pasiekusi dideles aukštumas ir priklausanto tikram tenisininkų elitui. 
nuotr. šaltinis: www.fanpop.com)


  • Vienas žymiausių aktorių yra Mads Mikkelsen, pastaruoju metu vaidinantis seriale “Hannibal”. Kitas - Viggo Mortensenas, geriausiai žinomas iš “Lord of the rings”.
nuotr. šaltinis: www.redbulletin.com 

Darželiai ir vaikai:


  • itin populiarūs yra taip vadinami miško arba lauko darželiai, kur vaikai išeina ryte i mišką ir grįžta tik popiet. Miške turi tokia pastogę dėl visa ko, bet šiaip tyrinėja mišką, vaikšto, būna gryname ore.
  • vaikai praktiškai nemiega pietų miego, mūsų aplankytame darželyje prie namų, kuriame, deja, mums nebuvo vietos, matėm, kad pietų miego miega tik keli trimečiai. Užtat vakare visi vaikai aštuntą valandą jau lovose. Mums sunkoka įsivažiuoti į ritmą dar kolkas..
  • darželyje, kai apsilankėm, niekas nesistengia padaryti įspūdžio apsilankiusiems, yra netvarkos, meniškos betvarkės, bet tvyro smagi atmosfera :) Vaikai neganomi, lauke turi aptvertą teritoriją ir duodasi po ją kiek tik nori ir kur nori.
  • labai nemažai pedagogų yra vyrai. Lygybė.

Čia mūsų vaikų būsimasis darželis:

nuotr. šaltinis: lyngborghave.rudersdal.dk/

Kolkas tiek reikalų, po mėnesio parašysiu, ką sužinojau dar :)

3 comments:

Giedre said...

Ačiū už informaciją, buvo labai įdomu paskaityti! :)

Vilnele said...

labai įdomus ir informatyvus įrašas, lauksim pratęsimo

Kristina said...

Aciu, kad galima apie Danija suzinoti is vidaus;*