20 Jun 2015

Danijos rivjeros pažinimas

Šį savaitgalį leidomės pažinti taip vadinamos daniškosios rivjeros - pajūrio su gražiausiais, švariausiais paplūdimiais. Ji yra į šiaurę nuo Kopenhagos. Mums, jūros neišlepintiems lietuviams sunku patikėti, kad bet kur šalyje gyvenančiam danui iki jūros važiuoti gali reikėti daugiausiai 53 kilometrus. Nuo mūsų gyvenamosios vietos vieni paplūdimiai pasiekiami per dešimt minučių, rivjera - per pusvalandį,

Manau, kad šiandien įvyko tik maža dalis to pajūrio pažinimo, pasilikom dar kitiems kartams. Šiandien aplankėme tris miestukus:

HUNDESTED

Tai uostas su keltu, traukinuku ir smėlėtais gražiais paplūdimiais, iš trijų pusių supamas jūros. Toks labai kurortinis - su daug jachtų, kavinukių, ledainių ir namukų, kuriuos galima išsinuomoti poilsiui. Taip pat nemažai prie uosto įsikūrusių menininkų, pardavinėjančių savo dirbinius.







Uoste yra labai įdomi tokia vieta. Padarytos dvi skylės grindyse ir ten galima pamatyti ir paliesti jūros žvaigždžių, krabų, medūzų ir plekšnių. Vaikams labai patiko, vos atitraukėm:












LISELEJE

Paskui pavažiavome nedidelį kelio gabaliuką ir privažiavome vieną iš gražiausių Danijoje mėlyna vėliava pažymėtą Liseleje paplūdimį, kuris turi net taką neįgaliesiems, nutiestą tiek, kad jie galėtų patekti į jūrą. Jūra labai mėlyna, smėlis labai baltas ir labai labai gražu:













GILLELEJE

Trečiasis sustojimas buvo šiame miestuke. Aplankėme jo uostą, kuris kardinaliai skyrėsi nuo pirmojo aplankyto, nes yra ne poilsinis, su jachtomis, o su daugybe žvejybinių laivų, tinklų ir tvyrančiu žuvies kvapu. Bet mane žavi, ramina tie uostai, eičiau ir eičiau į juos.. Įdomu būtų apsilankyt kada anksti ryte, kai šurmuliuoja žuvies turgus. Greičiausiai neįsimylėjusiems uostų šis įrašas gali pasirodyti persotintas laivų vaizdų:







Čia yra išlydimas į kelionę vietinis draugas:






Įdomiausia atrakcija žinoma buvo krabų lenktynės. Pirmąkart mes matėm šį reiškinį, Džiugas negalėjo atsitraukti ir vis grįždavo žiūrėti vėl ir vėl.

Žodžiu, yra toks baseinėlis, į kurį prileista krabų. Jie turbūt patenka į tinklus kartu su žuvimis. Aplink stovi vaikai su mažom meškerytėm, ant kurių prikabinta skalbinių segtuku prisegta krevetė, kiti turi tokius tinklelius su pagaliu. Ir prisigaudo jie tų krabų į kibirą. Tada eina prie trasos. Sudeda į lovelius po krabą ar kelis, kai jau būna pasiruošę, pakelia tokią širmą ir krabai "lekia" šonu šonu žemyn tokiu loveliu atgal į tą baseinėlį, kuris greičiau. Tada viskas kartojama iš naujo. Savotiškas toks užsiėmimas, nežinau, ar krabams sveika tiek "sportuot":)






Žodžiu, puiki diena, nes nusisekė oras. Prieš tai prisikarksėjau, kad per mėnesį gyvenimo Danijoje praktiškai nelijo - praėjusią savaitę lietaus gavom SU KAUPU. Šis šeštadienis buvo pirma dailesnė diena po lietaus maratono..

1 comment:

M. said...

O mes įsivaizduojam, kad TIK Lietuvoje Baltijos pajūris yra vienintelis ir nepakartojamas..:)