3 Apr 2011

Žalia mokykla

Aš (Asta) pagalvojau, kad mūsų blogas darosi nuobodus. O nekomentuoja tai jo išvis niekas :) Aišku, kiek galima pasakoti vien apie Guglą ir Džiugą ir kiekvieną jų krustelėjimą. Todėl nutariau pasidalinti čia kokiais nors atradimais, įdomiais perskaitytais dalykais ir pan. , nes skaitau dabar tikrai nemažai, nemažai apie motinystę, vaikus, bet nepamirštu ir savo profesinės srities dalykų. Motinystės atostogos priverčia prisiminti tokius dalykus, kaip knygos, naršymas internete, mezgimas ir t.t.

Šįkart noriu papasakoti apie "žaliąją mokyklą". Turbūt neįvyks taip, kad galėtume savo vaikus ten leisti, nes galų gale neplanuojam palikti savo gimtos šalelės, bet vistiek įspūdį padarė ir man smagu, kad tokie dalykai egzistuoja.

Tokią mokyklą Balyje (Indonezija) įkūrė John Hardy su žmona. Johnui buvo labai sunku prisitaikyti mokykloje, kai buvo mažas, todėl paaugęs jis persikėlė į Balio salą, kur ir įkūrė KITOKIĄ mokyklą, tokią, kurioje vaikams būtų tiesiog gera (ko įkūrėjui trūko vaikystėje), o pagrindinė mokyklos idėja - būti ekologiška ir artima vaikui.

Ši mokykla taip pat yra didžiausias pasaulyje pastatas iš bambuko. Toks jaukus, mielas, be jokių sienų ar langų, kur mokytojai rašo ant bambukinių lentų, o vaikai nuolat šypsosi ir vadovaujasi pasaulio išsaugojimo principais:


Mokykla turi didžiulį daržą, kuriuo rūpinasi vaikai, čia auginamos juodosios kiaulės ir ganosi didžiulis buivolas. Čia vaikai mokosi ne tik įprastų dalykų, bet pramoksta sodinti, pasikapstyti žemėje ir kažką užauginti, kas suteikia jiems begalinio džiaugsmo. Čia naudojama saulės energija, kuriama speciali turbina, gaminsianti elektros energiją, tualetai tėra mums, lietuviams, pažįstamos "duobės", tik šiek tiek estetiškesnės :)



(nuotr. iš: http://www.greenschool.org/gallery/)

Įkūrėjui smagiausia, kad viskas, kas kuriasi aplink mokykla, irgi kuriama vadovaujantis "žaliais" principais. Jei visur taip būtų, pasaulis dar ilgai neišnyktų..

John Hardy pasakojimą apie įkūrimą galite pasižiūrėti čia. Tikrai verta. 
Mokyklos svetainė internete yra čia
Blogas, iš kurio apie tai sužinojau yra čia


Tai va, tiesiog norėjau papasakoti. Norėčiau eiti į tokią mokyklą.. Gal kitam gyvenime? :) O dabar tiesiog smagu, kad ji egzistuoja.

Su pavasariu!

3 comments:

Anonymous said...

super :)

M. said...

Ale ir netingėjimas!..Pagyrimas už vykdymą švietėjiškos misijos!:))

Asta ir Justinas said...

negražu tingėti :)