14 Dec 2015

Glædelig Jul - Kalėdų tradicijos Danijoje

Šiemet per Kalėdas būsime Lietuvoje, bet stengiausi daug išgirsti apie daniškas Kalėdų tradicijas, tad sudedu tai, ką sužinojau iš spaudos, interneto, danų kalbos mokytojos ir aplinkos. Manau, kad gavosi visai nemažai ir bendram išprusimui bus visai įdomu.

Kaip skaičiau kažkur, daniškos Kalėdos yra perpildytos šviesos, maisto, alkoholio ir brangių dovanų,  o tradicijos ne visada suprantamos užsieniečiams.

Pasiruošimas šventėms:

Jis prasideda iškart po Helouvyno, kas mums pasirodė tikrai labai anksti - per tiek laiko šventės net atsibosti spėja - parduotuvės išsipuošė, gatvės irgi, žmonės jau mažai dirba, o daugiau laiko praleidžia parduotuvėse ieškodami dovanų. Visas mėnuo yra vadinamas "Kalėdų mėnesiu".

Tad iki tikros Kalėdų dienos pagrindiniai darbai yra standartiniai, kaip ir Lietuvoje:
  • pasipuošti namus, susistatyti daugybę žvakių ir įsižiebti lempučių;
  • apsilankyti Kalėdiniuose renginiuose, kurių apstu net mažiausiuose miesteliuose; 
  • supirkti dovanas parduotuvėse arba begalėje mugių;
  • pasiruošti Kalėdų meniu, kuris didelis ir sotus;  

Namų puošyba:
Namai pradedami puošti jau lapkričio pradžioje.

Pagrindiniai puošybos elementai yra: 

lemputės, daug daug lempučių - aplink namus, ant medelių, ant balkonų, jos netgi populiaresnės lauke, nei viduje. Tai labai gražu, nes šiuo tamsiu periodu įneša nemažai šviesos. Tik pažiūrėkite į Kalėdoms papuoštą Tivoli parką. 

Namų viduje kuriama kuo jaukesnė aplinka apsistanant gausybe žvakių. Prasidedant advento laikotarpiui, danai namuose pasideda gyvų eglių advento vainiką su keturiomis žvakėmis ir kas savaitę iki Kalėdų uždega po vieną. Kitas žvakės variantas yra - viena didelė dienomis sugraduota žvakė.

  (http://blog.nordicchoicehotels.com nuotr.)

 
 (http://vonsildschool.blogspot.dk nuotr.)


(http://www.valdemarsro.dk/kalenderlys-dekoration/ nuotr.)
Čia taip pat labai populiarus ir advento kalendorius vaikams, pakabinamas gruodžio 1-ąją, kuriame kasdien vaikai gali rasti po smulkią dovanėlę.  Kartais tos dovanėlės būna visai ir nesmulkios, tad jau IKI Kalėdų vaikai būna persisotinę dovanom :) Man patinka ši idėja, nes tada vaikai rytais lengviau keliasi.

Tas Kalėdų laukimas, kalendoriaus principu egzistuoja visur, tarkim, per televiziją kasdien rodo laidelę iki Kalėdų, su istorija, kad vaikai kasdien lauktų tęsinio iki Kalėdų. Daugybė įmonių rengia kasdienes loterijas ir konkursus kalendoriaus principu.

Eglutė (būtinai TIKRA ir DIDELĖ, perkama parduotuvėje arba specialiose plantacijose) puošiama jau prieš pat pat Kalėdas, bet nebūtinai, nes parduodamos jos jau gruodžio pradžioje. Dažnai eglutės papuošimus gamina patys - vaikai kažką padaro, suaugusieji prilanksto širdučių ir žvaigždučių. Žvaigždutes bandėm daryti per danų pamoką, man nelabai pavyko. Dar būtinai dedama girlianda su Danijos vėliavomis, kaip gi be to. Ir žvakės ant šakų, tikros, degančios!

  

(http://www.refsvindinge-1950.dk/subfiles/juleaften.htm nuotr.)

(https://gringosuelto.wordpress.com/tag/holidays/ nuotr.)

Pirmasis Lapkričio penktadienis:  
visi laukia vakaro, kai pradedamas pardavinėti ir baruose pilstyti kalėdinis Tuborg alus. Nuo tada oficialiai ir prasideda Kalėdų maratonas.

 (nuotr. http://www.juleweb.dk/nyhed102010.htm)

Renginiai mieste ir darbovietėse:
Visą Kalėdų mėnesį vyksta renginiai tiek mieste, tiek darbovietėse.

Mieste vyksta mugės, visur pilna žmonių. Vyksta įvairūs renginiai, tokie kaip eglės įžiebimas ar Vikingų Kalėdos, kai žmonės maudosi lauke, kalėdiniai turai po Kopenhagą, workshopai, kasmetinis paradas ant vandens, Kalėdos Tivoli parke ir t.t.  Mums patiko mugė neįgaliųjų pensionate greta mūsų namų - už simbolinę kainą galima buvo įsigyti tikrai gražių darbelių, papuošimų eglutei ir t.t.


(nuotr. http://www.minicph.com/christmas-markets-outside-of-copenhagen-2013/)

 
(nuotr. http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/editors-choice-5-things-do-december)

Darželyje vaikai gamino eglutės papuošimus ir buvo nedidelė šventė su tėvais, kurią mes prasirgome, bet iš esmės šoka aplink eglutę ir padaro Šv. Liucijos ceremoniją, aprašytą kiek žemiau. Vaikai dovanų negauna, patys paruošia dovanėles tėvams.

Darbe vyksta kalėdiniai pietūs ir įvairiausi vakarėliai - vieno skyriaus, kito skyriaus, su vaikais, be vaikų ir t.t. ir t.t. 

Mes šiemet dalyvavome Justo darbo šeimų šventėje. Buvo tikrai smagu - vėl gaminami eglutės papuošimai, šokiai aplink eglutę ir tas tradicinis susėdimas užstalėje, kas mus kolkas gana stebina, bet taip yra visuose įmonės vakarėliuose Danijoje, kiek tik Justas buvo:









Ir šiaip užsieniečiams tie įmonės vakarėliai sunkiai suprantami ir pakeliami, bet man pasirodė gana normaliai, nes man atrodo, kad Lietuvoj viskas vyksta panašiai :) Visi pasako visą tiesą vienas kitam į akis, ką mano, visi prisigeria, prisivemia ir nežinia kaip grįžta namo. Jeigu grįžta iš viso grįžta - sklando gandai, kad LABAI didelis procentas danų būna neištikimi savo antrajai pusei per įmonės kalėdinį vakarėlį. Kitą dieną darbe apie viską, kas vyko, neužsimenama nei vienu žodžiu ir viskas toliau teka ta pačia ramia daniška vaga. 

Šitas į temą: https://www.youtube.com/watch?v=JizNSYDfFUU

Na o jau pagrindiniai Kalėdų renginiai vyksta tokia tvarka:

Gruodžio 13, Šv. Liucijos šventė:
mokyklos ir darželiai turi tradiciją paminėti šią dieną - vaikai apsirengia baltai, pati pirmoji einanti mergaitė turi šviesos vainiką ant galvos, jie eina ir gieda giesmę apie Šv. Liuciją. Tai nėra kažkokia didelė šventė (berods, į Daniją atėjo iš Švedijos), bet kiekvienam vaikui ji labai įsimena. Jos esmė - nešti šviesą. Džiugas irgi repetavo darželyje, deja, per pačią šventę susirgo..

(http://www.opinionspost.com/saint-lucia-day-in-sweden/ nuotr.)

Gruodžio 24:
vadinamas Christmas Eve ir viskas jau gana trankiai prasideda, ne taip ramiai kaip per mūsų Kūčias. Visi užkanda saldumynų (marcipanas, šokoladas), užkanda tokių spurgų æbleskiver , išgeria karšto  vyno Glögg ir keliauja į mišias, kur gieda kalėdines giesmes ir klausosi pamokslo. Tai daugiau ne iš religinių paskatų, o daugiau iš visuomeniškumo, kai visi, tarkim, vieno rajonėlio gyventojai gali susitikti bažnyčioje ir pasidalinti Kalėdų dvasia.

Paskui grįžta į namus šventinės vakarienės. Ji pradedama iškart gana sočiai - antimi arba kiauliena su raudonaisiais kopūstais ir karamelizuotomis bulvėmis. Svarbus yra ir Kalėdinis ryžių pudingas, kuriame kažkas gali rasti paslėptą migdolą, kas reiškia laimę. Geriamas raudonas vynas.

(nuotr. https://www.fatsecret.com/Community.aspx?pa=fp&t=71554)

(nuotr. https://www.pinterest.com/pin/60939401180836992/)

(nuotr. http://www.anine.dk/aebleskiver-med-vaniljesyltede-aebler/)

Pavakarieniavę visi šoka susikibę ratu aplink eglutę dainuodami kalėdines dainas. Paskui tą patį vakarą dovanoja dovanas vieni kitiems. Vaikams dovanas tarsi atneša Kalėdų senis, kuris čia yra atvykęs ne iš Laplandijos, o iš Grenlandijos. Tiesa, dovanos paprastai itin brangios ir jų daug, tad vaikai paskui mokykloje susitikę po švenčių varžosi, kuris gavo daugiau... O parduotuvėse sausį driekiasi eilės nepatikusių dovanų grąžinimui.

Gruodžio 25, 26:
valgymo maratonas tęsiasi toliau, visi eina vieni pas kitus į svečius, daug valgo, nemažai kiaulienos patiekalų, tad vegetarams šis laikotarpis nėra labai linksmas :)Šitomis dienomis danai geria LABAI daug ir stiprių gėrimų. Danų kalbos mokytoja pasakojo, kad jie prigeria ir tada aiškinasi garsiai santykius, prisikaupusius per visus metus :) Nežinau, kiek tame tiesos, bet gali būti, nes jie visada atrodo pernelyg ramūs, juk turi kažkada prasprogt.

Apie Naujųjų metų sutikimą:
nieko ypatingo nebūna, viskas kaip ir kitose šalyse - danai pasiklauso Karalienės kalbos per televiziją su šampano taurėmis, o tada tiesiog linksminasi ir laukia Naujųjų Metų.

Kitos įdomybės (čia gal dar pavyks papildyti vėliau):
  •  Kasmet karališkoji šeima pristato tų metų Kalėdoms skirtą pašto ženklą.
(nuotr. http://www.newmyroyals.com/2015/10/queen-margrethe-and-princess-mary-at.html)
  • Kitas populiarus maistas - žuvis įvairiais pavidalais (tarkim, saldi silkė), juoda duona, DAUG DAUG BULVIŲ ir brunekager sausainiai:


(http://kildemarksgaard.dk/blog/verdens-bedste-julede-brunkager/)
  
Visiems gerų geriausių švenčių :) Norintys susitikti Vilniuje šventiniu laikotarpiu, mūsų kontaktus turite.

1 comment:

M. said...

Skarbonkytę Kalėdinio Tuborgo gal man Kalėdų senelis atneš?:D
Nepavyks jums dar šiemet tų visų razborkių pamatyti..:))Nebent jau per įmonės vakarėlį suspėjot:)