4 Dec 2015

Hirschbrung kolekcijos muziejus

Šį penktadienį su savo danų kalbos grupe ėjome į nediduką muziejuką visai šalia Nacionalinės Galerijos Kopenhagoje.  Gido paslaugų negavome, tad šiek tiek papasakojo mūsų mokytoja Annete.

19 amžiuje gyveno toks ponas Heinrichas Hirschbrungas su savo žmona Pauline. Jis buvo turtingas verslininkas, užsiėmęs tuo metu itin pelningu tabako verslu.

Judviejų hobis buvo to meto meno kūriniai, nutapyti Danijos meistrų. Daugelį metų jie bendravo su menininkais, kurių kai kurie tuo metu buvo tik pradedantys tapytojai, pirko jų darbus ir juos ilgai kolekcionavo.

Tuomet, kai buvo sukaupę didelę kolekciją, nutarė ją patalpinti visiems žmonėms prieinamoje vietoje - kartu su architektu suprojektavo tam skirtą pastatą. Deja, miesto valdžia nemažai metų nesutiko su šia idėja ir visa tai pavyko jau tik Heinrichui mirus, tad muziejų atidarė tik Pauline 1911-aisiais metais.  


(dailyscandinavian.com nuotr.)

Dabar tai yra vienas turtingiausių muziejų, talpinantis pačius vertingiausius Danijos menininkų kūrinius. Muziejus toks mažas ir labai jaukus.

Būna čia ir besikeičiančios parodos. Šįkart buvo pristatoma skulptorė Anne Marie Carl-Nielsen, ji lipdė įvairių dydžių gyvūnų skulptūras, prieš tai labai labai atidžiai ištyrinėjusi jų anatomiją. Nemažai jos darbų stovi prie įvairių valstybinių objektų Kopenhagoje, tarkim, tas žirgas prie Parlamento.





Man labiausiai turbūt patiko P.S. Kroyerio darbai. Turbūt nemažai pažįsta jo paveikslus su žmonėmis paplūdimyje. Daugiausiai dėmesio (t.y. didžiausia muziejaus salė) ir skirta būtent jo kūrybai:








Visi autoriai yra išvardinti čia: http://www.hirschsprung.dk/CollectionItem.aspx?id=5  , o aš tiesiog dalinuosi vaizdais. Man tikrai visi paveikslai labai patiko - jie realistiški, tikri, perteikia emocijas puikiai, kai kurie netgi primena fotografijas:
























Įspūdingas šis Viggo Johansen kūrinys "Silent Night", tiesiog spinduliuojantis šiltą Kalėdų dvasią:


O čia man tikrų tikriausia Lietuva kvepia:


O čia matyt tų laikų donžuanas:



Įėjimas į muziejų kainuoja 90 kronų, bet, berods, ketvirtadieniais įėjimas yra nemokamas. Meno mylėtojams rekomenduojama užsukti. Nes net man, neitin didelei meno mylėtojai, patiko.

No comments: