4 Jun 2011

Šeštoji kelionės diena


Šįryt kėlėmės šiek tiek po trijų ryto, kai visas Kosas pačiame įmigyje. Keliavom į uostą, laivas vėlavo, bet atplaukė visas toks gražus – su draugišku ir paslaugiu personalu, kavinėmis, parduotuvėmis.. Tik kad tos kelionės tik valanda su trupučiu. Džiugas visą kelionę iki uosto ir nemažai laiko kelte sau miegojo, net nesuprato, kad jis jau į kitą salą persikėlė. 

(čia mes kelte esame)

Išlipom iš kelto, apsidairėm, paėjom truputį ir iškart pagalvojom „ką mes čia veiksim 12 dienų“. Nisyros salos sostinė Mandraki yra dydžio turbūt kaip Kriaunos. Atkeliavom labai anksti, o į viešbutį priima tik nuo 12 val., bet mes kažkaip įsiprašėm. Viešbutis buvo prie pat uosto, mus priėmė, pasitiko ir palydėjo į mūsų butą, kuris pasirodo kitoje vietoje – pačiam miesto centre, 50m nuo jūros (bet pats paplūdimys toliau), su taverna po langais ir kepykla už trijų žingsnių.  Ir saulėlydis matomas tiesiai iš balkono.

Vienu žodžiu, jei trumpai, tai aš galvojau, kad tokios vietos egzistuoja tik paveikslėliuose ir pasakose – mažos siauros gatvelės, senučiukai graikai, sėdintys gatvėse išsinešę kėdes, daugybę besiilsinčių kačių, kelios šviežios duonos, vaisių ir maisto parduotuvėlės, niekas niekur neskuba, mašinų galima pamatyti tik keliose vietose, visokie užkaboriai, labirintai, kopimai į kalną, ant medžių sirpstančios citrinos ir t.t. Niekas angliškai nekalba, mes gestais susikalbam. Visi mėgėjai graikiškai Džiugą pašnekinti, o tas tik žiūri išsižiojęs. Žodžiu, ČIA YRA ROJUS!!! Internetas ir tas bevielis ir nemokamas, tik reikia truputį nuo buto nueiti, kad blogo įrašą patalpinti – atsisėsti pakrantėje ir žiūrėti į ošiančią jūrą.

Dar daug nespėjom pamatyti, nes truputį tokie mieguisti esam, bet buvom išėję „trumpam“, tai nuklaidžiojom kažkur, kad paskui vos kelią radom – tie keliukai sukasi, kyla, leidžiasi.. Tai turėsim ką veikt tikrai – kaskart išėjus ieškot kur gyvenam. Kolkas ilsimės, sėdim balkonėlyje, stebim viską aplink, o paskui jau planuosimės veiklas – reikės į paplūdimį pagaliau eit, apsilankyt kituose miestuose, vulkaną aplankyt... 





Jei trumpai apie pačią salą, tai ji yra vulkaninės kilmės, ji tokia labai apvalios formos, 41 kvadratinio kilometro ploto ir 8 km diametro. Mažulytė. Yra netoliese kelios kitos dar mažesnės salelės, viena pro mūsų langą matosi grynai tokia visa iš smėlio, bet nelabai gyvenama. Legendos byloja, kad Nisyros atsirado tada, kai jūrų dievas Poseidonas supyko ant kažkokio milžino ir norėdamas jį užmušti atlaužė gabalą Koso salos ir sviedė į milžiną. Pusiau pataikė, pusiau nepataikė. Taip, sakoma, susikūrė vulkaninė Nisyros sala iš to mesto akmens, ir sakoma, kad tas vulkanas, esantis salos centre – tai vis dar nenužudytas, karts nuo karto suaktyvėjantis milžinas. Salos sostinė yra Mandraki, kuri yra tuo pačiu ir salos uostas, yra vienuolynas gražus baltas. Yra ir kokios tai pilies griuvėsiai ant aukšto kalno. O apačioje visi namukai – balti su žydrom durim ir langinėm.  Gražumėlis!

Gerai, kolkas tiek, kad neišsisemčiau per 12 parų, kurias čia praleisim.

No comments: